Wide stege

Wide stege

Van It Heechein naar de Smelle brêge loopt de Wide Stege, die inderdaad wat breder was/is dan de andere stegen in Akkrum. Het pad naar de huizen aan Leppedyk liep hier langs. Toen in de 19e eeuw de rogmolen aan de Leppedyk stond en een oliefabriek verrezen en huizen werden gebouwd, was het in de Wide stege een drukte van belang, ook omdat de pakhuizen en exportslachterijen daar stonden. De mensen bedachten daarom een bekende naam “De Kalverstrjitte” (Taalkundig natuurlijk een misbaksel). Aan beide kanten hadden de winkeliers hun afname. Niets is er van die oude glorie overgebleven. Druk is het er nog wel, maar de winkels en huizen zijn opgeruimd. Om de steeg te verbreden, met het oog op autoverkeer naar de nieuwbouw op de Jimmen en het verzorgingstehuis “Leppehiem”. (Uit “Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten bakker 1982)

De Wide Stege in 1904, een winkelstaat en daarom ook wel ”Kalverstraat” genoemd. Rechts de herberg van Koopmans, links de bakkerij van J. Glastra van Loon met oplopende stoep. Aan het eind over de Boarn de Smelle Brege naar de Leppedyk. (Gezien vanaf it Heechein).
De Wide stege rond 1900, gezien vanaf de Smelle brege.

Links een plattegrond van de situatie van de Wide Stege en omgeving.

Links: De woning van de familie Knol
Boven: De sloop is begonnen
En de sloop gaat door

Onderstaande viertal foto’s ca. 1977, © Rudie de Vries.

Bovenstaande viertal foto’s ca. 1977, © Rudie de Vries.

Boven: Friese Koerier 20-6-1967
Boven 1982.
Boven 1982.

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk