Tsjerkebreed It

Tsjerkebreed It

In de jaren vijftig kwam een doorbraak tot stand tussen de Kanadeeskestrjitte en de Feansterdyk, om daar mede het toenemende verkeer over de Kleef  in goede banen te leiden. Het is een brede straat geworden, voor de Gereformeerde kerk langs. Van der Molen schrijft, dat dat in 1955 voor de Commissie aanleiding is geweest om een analogie met gelijke namen in andere plaatsen daar Tsjerkebreed van te maken. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).

Boven: De boerderij links staat op de plek, waar later it Tsjerkebreed is aangelegd.,

Links de plattegrond van it Tsjerkebreed.

Boven: De naam zegt het al: “Tsjerkebreed”. Anders staat er eigenlijk ook niet aan dit (korte stukje) straat. Toen de Gereformeerde kerk is afgebroken is er in appartementencomplex voor in de plaats gekomen dat de naam kreeg van: “Ackrom state”.
Boven een viertal foto’s van de hand van Rudi de Vries uit ca. 1977
September 2002 is de eerder dat jaar gesloten Gereformeerde Kerk aan dit Tsjerkebreed in Akkrum gesloopt. Op de vrijgekomen plaats is een appartementen gebouw gekomen met zes appartementen.
Het orgel is overgeplaatst naar de Kloosterkerk Mariënhof in Amersfoort, een geliefde trouwlocatie.

Boven en onder: De ontmanteling van de klok uit de Gereformeerde Kerk. (Sloop september 2002).

Boven: “Ackrom State” op de plek van de Gereformeerde kerk op de hoek van Lange Miente en Tsjerkebreed. (Foto links 2003 en foto rechts 2018).

Links, rechts en boven de gereformerde kerk in verschillende poses.

Boven: ‘Ackrom State’ aan it Tsjerkebreed. Op de plek waar eerder de Ger. kerk stond. (Foto: 2019).

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk