Tranendal

Tranendal

Toen in 1916 de eerste huizen van gemeentewegen op het land van It Hiemstee in Akkrum-Oost werden gezet, was de grond al een paar jaar gebruikt voor zogenaamde volkstuintjes. Bij de bouw van de twaalf woningen werkte het weer tegen, met als gevolg, dat tuintjes en huizen in het water kwamen te staan. Ook de huur vond men te hoog en zo bedachten de bevolking de toepasselijke naam van “Tranendal”. De Gemeenteraad zinde dat niet en die was van mening dat het maar “Tuindorp” moest worden. Dat was in 1925, maar in 1955 was de ‘Commissie’ van mening dat die naam hier niet paste en maakte er “De Túntsjes” van, met het oog op de eerdere volkjstuintjes. Uit “Toponymy van Akkrum en Nes” van Merten Bakker, 1982.

Foto boven het vooraanzicht van “Tranendal”, later “Tuindorp” en nog later “De Túntsjes”

Links de plattegrond van “Tranendal” (Rood) met de twaalf woningen (Donker rood)

Foto boven De schilders met een verfbeurt van de woningen met een groet uit Akkrum van “Tranendal”
Foto boven ‘Veldzicht’ met op de voorgrond nog de volkstuintjes.

Kijk ook op


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk