Soarremoarre

Soarremoarre

Soarremoarre

. . . ook wel . . .

Kalma haalt bovenstaande namen uit de âld Fryske oorkonde van Sipma aan dat bewijs, dat “sorre” ontstien zal zijn uit “súd” en dat “marra” oorspronkelijk “moor” of “moer” (=leech, sompich lân) betekend (zie Fr. Plaknammen1 (1949). De buurtschap ligt inderdaad aan de zuidkant van de Botmar of Soarremoarstermar en de landen liggen hier over het algemeen heel laag. Iedereen in  Akkrum weet  waar Soarremoarre ligt, maar meestal spreekt men van Soadum, de Soadumerdyk en de Soadumermar.

Het heeft de eigenschap dat SoarreMoarre assosiatie oproepen met de bijbelse steden Sodum en Gamorra en de volks humor heeft daar op ingespeeld. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).

Boven de plattegrond van buurtschap Soarremoarre met het Botmeer
Foto boven: Soarremoarre 2, boerderij van familie Jansma.
Soarremoarre 2, trouwdag Klaas en Ytsje Sybrandi. Foto © Inge Sybrandi 23-9-1969
Soarremoarre 2, Foto © Inge Sybrandi 23-9-1969

Afbeeldingen onder: Twee keer brand op Soarremoarre

Foto’s boven en onder © familie Wartena, Soarremoarre.

Foto’s boven en onder © familie Wartena, Soarremoarre.

Foto’s boven Soarremoarre 2 en 4 (© 2018)

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk