Slachtegat

Slachtegat

Slachtegat

Letterlijk betekend It Slachtegat: ”het gat in de Slachte” en zo is het in werkelijkheid ook. Halverwege Alde Skou en Terherne ligt in de Slachte een gat, waar It Neardeel (Jinshusterdeel) door uitkomt in de Wjittering. Voor de waterafvoer uit de lage Marren 1 Wwas It Slachtegat zeer belangrijk enn is dat nog steeds. Eigenaardig is het dat de benaming van dat kleine stukjevaart langzamerhand is overgegaan op het gehele Neardeel van de Meinesleat aan de Wjittering. Wanneer en door wie dat voor het eerst gedaan is, weet niemand, maar van Neardeel of Jinshusterdeel wordt niet veel meer gesproken: It Slachtegat is en blijft Slachtegat. (Uit: “Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker, 1982)

Het begin of het eind van It Slachtegat bij It Heechhout

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk