RW 32

RW 32

Boven een klein gedeelte uit het traject bij Akkrum-Nes

Het historische tracé voerde rijksweg 32 sinds 1828 dwars door alle dorpen. Dit voerde de reiziger van de Pijlebrug bij Meppel door Steenwijk, Tuk, Willemsoord, De Blesse, Wolvega, Oudeschoot, Heerenveen, Haskerdijken, Akkrum, Irnsum, Roordahuizum, Wijtgaard en Goutum naar Leeuwarden.

N-wegenstelsel 1957: Aanvullend op de introductie van de E-nummering werd in Nederland op belangrijke doorgaande wegen die geen E-wegnummer hadden gekregen op de bewegwijzering de eerste N-nummering ingevoerd. Hiervoor waren de nummers N89 – N99 gebruikt. Dit betrof de volgende verbindingen:

N-weg Wegverbinding
Meppel – Heerenveen – Leeuwarden

Rijksweg 32 is een Nederlandse autoweg en autosnelweg die Meppel met Leeuwarden verbindt. De weg begint bij knooppunt Lankhorst met de A28. Bij het knooppunt Heerenveen kruist de A32 de A7. De weg eindigt bij Knooppunt Werpsterhoek met de N31.

Over de A32 liggen twee aquaducten: bij Akkrum het Leppa Akwadukt in de Boorne en bij Grouw het Akwadukt Mid-Fryslân in het Prinses Margrietkanaal.

Door toenemend verkeer stagneerde in de ochtendspits nabij het knooppunt Lankhorst de doorstroming vaak door filevorming. Het is daarom in 2009 aangelegd als volledig trompetknooppunt.

Rijkswaterstaat heeft de A28 vanaf knooppunt Lankhorst tot de aansluiting Ommen (net voor Zwolle) van een 2×2 naar 2×3 rijstroken verbreed, aangezien de capaciteit niet toereikend was om het verkeer van de A32 en de toerit bij Meppel-Zuid soepel in te laten stromen. De verbreding ging gepaard met een reconstructie van knooppunt Lankhorst.

Rijksweg 32 is aangelegd tussen 1960 en 1963 en werd in gedeeltes geopend. Het gedeelte Leeuwarden Heerenveen werd officieel door minister Korthals geopend.

Bron: © Wikipedia.nl

Boven en onder. De brug in RW 32 over de Boarn bij Akkrum in aanbouw, ca.1960

Links, rechts n boven een plattegrond van RW 32-A 32

Boven en onder zes foto’s van de aanleg van de ”Dijk” (© Janet Stoker 1961-1962, vanaf Sechstjenhúzen.

De brug over de Boarn . . .
. . . richting Grou
Ca. 1965.
Oprit Akkrum Boarnsterdyk richtig Grou. (© Baukje van den Berg, ca. 1963)
Richting Akkrum
Bij de Spoorbrug Halverwege Grou
Spoorwachtershokje halverwege Grou
Wachten voor de scheepvaart

In Akkrum lag ministersnaam levend op schoolplein, Leeuwarder Courant (DHS Korthals) 7-5-1963

Afbeelding boven: Van de hoge nieuwe rijksweg in Akkrum af zag minister Korthals gisteren zijn eigen naam “in Kinderen” op het plein van de Bijzondere school liggen. De H, de A, de L en de S zijn duidelijk te onderscheiden. De minister was zeer verrast door deze attentie buiten het programma om. (© Leeuwarder Courant, 1963)

De splitsing van RW 32 naar de Feansterdyk
2 Foto’s boven © Kees Middendorp

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk