Rolpeal de

Rolpeal de

Rolpeal de

Met de aanleg van de nieuwe woonwijk Boarnstee (Nes) (1994), moesten de straten ook in naam hebben. De Rolpeal loopt van de Syl tot aan net over de brug die over de Sylroede ligt. Daar houd hij ook al weer op. Eigenlijk woond alleen het huis links ( Voorheen was N.S.A, Nijdam Schaaten Akkrum hier gevestigd) over de brug aan de Rolpeal. De Rolpaal staat aan het water, en heeft te maken met de eerdere scheepvaart. Denk daarbij aan de trekschuit. Die moesten hier de bocht om van de Sylroede naar de Boarn. Wat is een rolpaal en hoe werkt het? Een rolpaal, ook wel draaipaal of jaagpaal genoemd is een paal die eerder werd gebruikt als hulpmiddel bij het jagen of trekken van schepen. Daarbij werd het schip getrokken door een mens of een paard die daarbij over het jaagpad liep. Het touw ging dan langs de rol op de rolpaal, zodat men gemakkelijker de bocht om ging, zonder de wal in te varen. (Zie foto’s onder)

Links oo de foto een rolpaal, zoals die werd gebruikt in de scheepvaart. Foto boven een ouderwetse rolpaal als ‘staatnaambordje’ en straatversiering.

Links: De plattegrond van de Rolpeal.

Boven: Foto vanaf de watertoren Nes, richting wat nu ‘Boarnstee’ is. 1991.
Boven: De Rolpeal (midden) in 2008 . . .
. . . 2008 © Pier van der Heide.

Foto boven 1954. Foto rechts 2013.
Boven: De Rolpeal vanuit de lucht
Boven: De Rolpeal van de straat- en waterkant

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk