Pean

Pean

Pean

Pean ligt in de noordelijke hoek van Utingeradeel, aan de Wide ie, die op die plek Peanster Ie wordt genoemd. Voorheel viel dit onder Idaarderadeel, maar na de Franse tijd onder Utingeradeel, terwijl  Idaarderadeel in stuk bij de Jirnsumer Syl en it Rak fan Ungemak kreeg. Schatanus/Halma noemen de naam op hun kaarten niet, mar tekenen de drie boerderijen, die bij Eekhoff in 1849 tot twee verminderd zijn. Later zijn er weer een paar bijgekomen, terwijl aan de andere kant van de Graft nog een paar boerderijen staan, die ook onder Pean kunnen worden gerekend. Sipma verklaard dat de naam is ontstaan uit “eme” voor water aan de hand oude oorkonden met ”Epaen” voor, dat kan betekenen; “op de eme (=IE, later verdraaid tot “Pean”. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).


Boven een platte grond van Buurtschap Pean met daarbij zeilschool Pean.

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk