Nije Skou

Nije Skou

Nije Skou

In 1723 werd door de familie’s Claerbergen en Andringa een weg aangelegd van Joure naar Akkrum en moest er een overzet over It Deel komen. Dat gebeurde eerst met een schouw, later met een pont, die bediend werd door de “Skouboer”van de boerderij aan it Deel. Toen die er geen zin meer in had en het vervoer over de pont minder werd, bezochten de gemeenten Utingeradeel en Haskerland de pont uit te besteden aan een huurder, maar na die zijn dood werd de pont opgedoekt. De naam Nije Skou zal na 1723 ontstaan zijn door analogie met de bestaande Alde Skou. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).

Een overzichtsfoto van de boerderij met links de pont, In 1973 werd de boerderij verwoest door brand.

Links een plattegrond van de Nije Skou. In het rode rondje de overzet Nije Skou.

Bovenstaand; twee keer pontwachter Titus Slof van Nije Skou.
Boven: Zijlwedstrijd op het Deel bij Nije Skou met veel toeschouwers op de wal. De boerderij in het midden van de foto, is bij de pont van Nije Skou, richting Joure.
Boven: Deze molen moet bij Nije Skou hebben gestaan. Rechts van de familie van Keimpema. (Gezien vanaf de kant van Akkrum). Evie Bosma-Herder is hier geboren. (Foto: © Sietze Herder en familie).
Twee foto bij de pont ca. 1960.
Met dirrecteur gemeentewerkem Jan Calsbeek, Burgemeester. jacobus. Anker en wethouder Ype Wiersma van Utingeradeel.

Door op onderstaande afbeelding te klikken, komt u op de website van ‘Theeschenkerij Nije Skou’, met nog veel meer geschiedenis van/over de pont.

Door op bovenstaande afbeelding te klikken, komt u op de website van ‘Theeschenkerij Nije Skou’, met nog veel meer geschiedenis van/over de pont.


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk