Meskenwier

Meskenwier

Meskenwier

De buurtschap bestaat uit drie boerderijen aan de Rijksstraatweg naar Leeuwarden, waar de weg naar Terherne afbuigd. Op de brede terp, waar de drie boerderijen geboud zijn, heeft indertijd een grote sterke stins gestaan, die in 1481 door de Leeuwarders is neergeworpen; Waarschijnlijk zijn toen’ in de 16e eeuw de boerderijen op de terp geboud. In de 19e eeuw is de terp rond de boerderijen afgegraven. Het is mogelijk dat Metsingawier (zie oudste bron uit 1459) is verhaspeld tot “Meskenwier”, net als de buurdschap sinds mensen heugenis bekend gebleven is. In de Encyclopedie van Friesland wordt verwezen naar de Mersken, lage hooilanden om de Boarn heen in Opsterland, maar de naam Mersken was en is in de omgeving van Akkrum niet gangbaar. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).

Links een plattegrond van Buurtschap Meskenwier. Boven een oude landkaart met daarop Meskenwier en omgeving.Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

                                       Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk