Lange Miente

Lange Miente

De Lange Miente, eerder Greidwei genaamd.

  De Lange Miente loopt van de Grytmanswei naar de Kanadeeskestrjitte,vrijwel gelijk met de Koarte Miente. Een jaar na de tweede wereldoorlog werden hier de eerste huizenblokken gebouwd, na donaties van de eigen Akkrumers. Daarom kregen die huizenblokken ook de namen "Burgerzin" en "Eendracht" en werd de straat zelf "De Greidweg" genoemd, omdat hier voor die tijd nog land was. De Commissie achte die naam niet heel passend en vond op dezelde gronden als bij de Koarte Miente aangegeven is, de "Lange Miente" een betere naam. (Uit ''Toponymy fan Akkrum en Nes'' van Merten Bakker. 1982).
Boven: De Lange Miente/Greidwei. 

Links: De plattegrond van de Lange Miente/Greidwei.

Boven: 29 januari 1952.  Onder: 30 januari 1952.

Boven: Het is bruidspaar Herman Brandsma (2e van links) en Klaasje Brandsma-Grossoo (2e van rechts)  die de naam “Eendracht” onthullen en daarmee de 20 nieuwe woningen officieël zijn opgeleverd aan de bewoners. Geheel rechts burgemeester Jan Lourens Thalen van gemeente Utingeradeel. (Foto 30 januari 1952). Foto onder “Burgerzin”.

De Muziektent

Boven: De muziektent met het korps tijdens hun 50 jaar jubileum.

De Muziektent heeft er gestaan tussen 1953 en 1966.

Boven: De band “Bone shake & saw blues men” op de muziektent, met Lange Miente bewoner Jaap Jongedijk. Vlnr: Jelle Zwanenburg, Hennie Bos, Jaap Jongedijk, Joop Schulp en Johan Dalstra. (1966).
Boven: De buurtvereniging van de Greidwei-Lange Miente zal op stap . . . maar waar heen?
Boven: De Lange Miente met links vooraan de Huishoudschool.

(Ver)bouwtekeningen.

Onder: Eén van de Akkrumer melkboeren, Evert Bosma, woonde aan de Lange Miente.


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk