Akkrumer kuiers Wellingtonmonument

Akkrumer kuiers Wellingtonmonument

Het Wellington-monument bij Soarremoarre is een leistenen gedenksteen, waarop een metalen plaquette is aangebracht. De gedenksteen staat op een voetstuk, waarop een tweede metalen plaquette is aangebracht. Op het hek achter het monument is een zwarte gedenkplaat bevestigd. Op 8 nov. 1941 werd tijdens een luchtgevecht de Vickers Wellington x9976 neergehaald door oblt. Helmut Lent die opereerde vanaf de Fliegerhorst Leeuwarden. Alle bemanningsleden kwamen daarbij om. Het toestel, ingedeeld bij het 75ste (New Zealand) squadron bomber command van de Royal Air Force, had deelgenomen aan een nachtaanval op de stad Berlijn en was op de retourvlucht naar zijn thuisbasis Feltwell in Engeland.

Veldgraf

Het Wellington-monument is opgericht ter nagedachtenis aan de zes bemanningsleden van de bommenwerper, drie jongemannen uit Nieuw Zeeland, twee uit Engeland en één uit Ierland. Nog tijdens de bezetting werd het veldgraf van de bemanning gemarkeerd met een houten kruis en een naambord. Hun stoffelijke overschotten werden in 1952 geborgen en overgebracht naar het Britse ereveld in Bergen op Zoom.

Basisscholen

Al in 2006 werd de basis voor de oprichting gelegd met de herdenking van de crash door basisschoolleerlingen uit Akkrum en Aldeboarn. Op de plek van de crash werd een tijdelijk monument geplaatst en er werden bloemen gelegd. CBS ‘De Finne’ nam het initiatief tot het oprichten van de ‘Commissie Monument Soarremoarre’. De commissie bestond uit de directies van basisscholen ‘De Finne’ en ‘De Boarne’, ouders, leden van het 4 mei comité Utingeradiel, een ooggetuige en als adviseur leden van de SMAMF.

Familieleden

Het monument is onthuld op 8 november 2010 door mevrouw Lorraine Gray (dochter van de omgekomen co-piloot Trevor Hedley Gray), samen met kinderen van basisscholen ‘De Finne’ en ‘De Boarne’. Daarnaast waren familieleden van alle zes omgekomen bemanningsleden en de ambassadeurs uit Nieuw Zeeland en Engeland aanwezig.

Geadopteerd

CBS De Finne uit Aldeboarn heeft het monument geadopteerd. Via onderstaande webpagina kunt u een digitale bloem bij het monument leggen.

Bron en verder lezen:

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/3581/akkrum-wellington-monument

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk