Griene kuier: Spoorbrug

Griene kuier: Spoorbrug


Het spoor tussen Zwolle en Leeuwarden is de drukste route van en naar Friesland. ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland, en dus ook voor de brug. De oude spoorbrug over de Boarn vormde een knelpunt in het spoor-, weg- en waterverkeer. In het kader van het Friese Merenproject van de Provincie Fryslân is de brug in 2007 vervangen door een 1,8 meter hoger aangelegde nieuwe draaibrug. De doorvaarthoogte onder de brug is hierbij toegenomen tot 3 meter, waardoor 80% van de schepen nu onder de nieuwe brug door kan. Door het verhogen van de draaibrug is de spoorwegovergang in de Kanadeeskestrjitte vervangen door een vaste brug met een open onderdoorgang. De vaste brug weegt 229,5 ton, is 47,6 meter lang en 11,1 meter breed. De draaibrug heeft een gewicht van 116,5 ton, is 30,6 meter lang en eveneens 11,1 meter breed.

Uitvoering werkzaamheden

In opdracht van Haverkort Voormolen B.V. heeft de firma Knol uit Akkrum de brug in circa 12 maanden gebouwd. De aanneemsom was € 1.300.000. De staalconstructie is gemaakt door Solidd uit Sumar.

Passeerpaden

De nieuwe draaibrug is uitgevoerd met passeerpaden, bordessen naast de brug, zodat in geval van calamiteiten de inzittenden op een veilige manier de trein kunnen verlaten. Omdat de brug hierdoor breder is geworden, zouden de passeerpaden bij geopende stand de doorvaartbreedte beperken. Daarom worden bij een brugbeweging de passeerpaden opgeklapt tot een verticale stand.

Bediening

De draaibrug werd aanvankelijk met de hand bediend door de overwegwachter. Sinds 2007 wordt de brug op afstand bediend. Camera’s registreren of er boten voor de brug liggen te wachten.

Bronnen en verder lezen:

https://akkrum.net/over-akkrum/spoorbrug-over-de-boarn
https://knol-akkrum.nl/projecten/spoorbrug-akkrum.html
https://www.solidd.eu/project/spoorbrug-akkrum-24/
https://antongroep.nl/rail-infra/project/renovatie-spoorbrug-akkrum/

In deze video ziet u de brug in werking.

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk