Griene kuier: Slingeraap en Stoomkast

Griene kuier: Slingeraap en Stoomkast


Slingeraap01

In Akkrum wordt elk jaar het Open Fries Kampioenschap Slingeraap georganiseerd. De deelnemers moeten met een aanloop in een touw springen dat aan een grote kraan hangt, en zich, hangend aan het touw, over de ca. acht meter brede rivier de Boarn slingeren, waarna zij belanden in een zandbed.

Slingeraap heeft inmiddels in diverse andere plaatsen navolging gekregen, ook buiten Fryslân. Het evenement in Akkrum is zo populair, dat er een deelnamestop ingesteld moest worden. Slingeraap is een spectaculaire sport om naar te kijken. Records zijn belangrijk, maar plezier staat voorop. Deelnemers die de overkant niet halen, kunnen zich troosten met het feit dat een natsprong door het publiek zeer wordt gewaardeerd.

Op één avond springen zowel de toppers (veel fierljeppers) als plezierspringers en kinderen, soms van zelfs maar vijf of zes jaar oud.

Er wordt gestreden in vier klassen: junioren (t/m 16 jaar, jongens en meisjes) en senioren (17 jaar en ouder, dames en heren).

De Stoomkast

De Stoomkast met woning. De pijp is onderdeel van de eigenlijke stoommachine achter het linker gebouw.

Aan de overkant van de slingeraaplocatie stond de stoomoliemolen ‘De Nijverheid’, in de volksmond de ‘Stoomkast’ genoemd. Op 1 december 1880 komt de oliemolen in eigendom van Teunis Stoorvogel en Pieter van Woerden, beiden uit Delft. Zij geven aan dat ze als wettelijke vaders en bewindvoerders van hun minderjarige zonen Jacob Stoorvogel en Cornelis Bernardus van Woerden deze oliemolen gekocht hebben, ieder voor de helft. Op 9 december 1880 worden Cornelis Bernardus van Woerden en Jacob Stoorvogel ingeschreven in het bevolkingsregister van de toenmalige gemeente Utingeradeel.

Kaashandel

Op 7 januari 1881 gaan de heren een samenwerkingsovereenkomst aan onder de firmanaam “Van Woerden en Stoorvogel”. Op 30 december 1882 wordt de vennootschap al weer ontbonden en komt het hele bedrijf op naam van C. B. van Woerden. De oliemolen draaide echter met verlies en ging failliet. Van Woerden bleef zitten met een grote schuld bij de bank. De bank adviseerde hem om een kaashandel te beginnen, en die liep na verloop van tijd meer dan uitstekend. De grote kaaspakhuizen op de Galamaleane zijn stille getuigen van de succesvolle handel van Van Woerden.

Bronnen:

https://www.slingeraap-akkrum.nl/
https://www.tresoar.nl/

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk