Griene kuier: Sjoukje Dijkstra (1942-2024)

Griene kuier: Sjoukje Dijkstra (1942-2024)


Sjoukje Dijkstra, geboren op 28 januari 1942 te Akkrum, heeft het Nederlandse kunstrijden op de schaats op de kaart gezet. Ze was de eerste Nederlandse kunstrijdster die meestreed op grote internationale kampioenschappen. 

Eerste wintersportgoud

Sjoukje werd vijf keer Europees kampioene (1960-1964) en drie keer wereldkampioene (1962-64). Ze deed drie keer mee aan de Olympische Winterspelen. In 1956, ze was toen 14 jaar, werd ze twaalfde, vier jaar later veroverde ze zilver en het hoogtepunt van haar carrière was de gouden medaille in 1964, op de spelen van Innsbruck. Voor Nederland was het de eerste gouden wintersportmedaille.

IJzeren discipline

Sjoukje heeft veel voor haar sport overgehad. Ze was nog maar elf jaar toen ze een paar maanden in Londen ging trainen onder de mentaal harde coach Arnold Gerschwiler, die een ijzeren discipline van haar eiste.

Holiday on Ice

Toen ze alles gewonnen had wat er te winnen viel, stapte ze over naar de ijsrevue Holiday on Ice, waaraan ze tot 1973 verbonden bleef. In 2013 kreeg ze een plek in de World Figure Skating Hall of Fame.

Vader Luitzen Dijkstra

Sjoukjes vader werd in 1946 nationaal schaatskampioen op de korte baan. Tot haar grote vreugde is haar vader, die fout zou zijn geweest in de oorlog, postuum gerehabiliteerd.

Bronnen en verder lezen:

https://nocnsf.nl/sjoukje-dijkstra
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjoukje_Dijkstra
https://www.schaatshistorie.nl/schaatsenrijders/kunstrijden/sjoukje-dijkstra/

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk