Akkrumer kuiers, Monument UTD

Akkrumer kuiers, Monument UTD


U. Twijnstra’s Oliefabriek N.V. (UT) is in 1887 ontstaan toen Ulbe Twijnstra de oliemolen De Eendragt te Akkrum kocht. Deze oliemolen produceerde olie en lijnkoek, dat als veevoer kan worden gebruikt. Enkele jaren later werd ook een oliemolen in Franeker gekocht, die weer werd verkocht toen in 1921 een oliemolen in Maarssen werd gekocht. Voor de meeverhuisde werknemers is in Maarssen de zogenaamde Friezenbuurt gesticht.

Unilever

In 1930 ging de fabriek een samenwerking aan met het internationale bedrijf Unilever. Onder T.J. Twijnstra groeide UT uit tot een van de grootste veevoederfabrieken van Nederland. In 1963 fuseerde UT met de mengvoerafdeling van NV Oliefabrieken Calvé-Delft tot U.T.-Delfia BV, UT werd UTD. NV Oliefabrieken Calvé-Delft waren al sinds 1928 onderdeel van Unilever. In 1986 werd U.T.-Delfia verzelfstandigd. Na twaalf jaar werd U.T.-Delfia overgenomen door Nutreco en samengevoegd met Hendrix’ Voeders BV tot Hendrix UTD. In 2012 werd Hendrix UTD overgenomen door ForFarmers, die verderging onder de naam ForFarmers Hendrix, waarmee de laatste verwijzing naar Twijnstra verdween.

Monument

De vestiging in Akkrum is in 2002 gesloten. Slechts een straatnaam en een monument gemaakt van twee oude molensteen herinneren nog aan Ulbe Twijnstra. De fabrieksgebouwen zijn afgebroken. Op het voormalige terrein van UTD staan nu bedrijfspanden.

Bronnen en verder lezen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/U._Twijnstra%27s_Oliefabriek_N.V
https://akkrum.net/over-akkrum/molensteen-veevoefabriek-ut-delfia

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk