Klokmakkersstege

Klokmakkersstege

Klokmakkersstege

De Klokmakkersstege begint aan de Dringelstrjitte. Hij loopt tot aan de uitloper van de Trigreppel. De steeg heeft zijn naam in 1956 gekregen, nadat het eeuwen lang naamloos is gebleven. In het hoekhuis ooan de Dringelstrjitte woonde van ongeveer 1800 tot 1920 in klokmaker (Zanstra); Het bedrijf ging over van vader op zoon. Voorheen wooonden er zo’n vijf gezinnen. Van drie woningen is nu één gemaakt. De anderen zijn opgeruimd. Uit ‘Toponymy van Akkrum en Nes’ van Merten Bakker (1982) (Foto © Rudy de Vries, 1977)

Akkrum hat eerder vele stegen waar veel mensen woonden. De woningen in de ze stegen zijn opgeruimd en de stegen afgesloten. Op één na. Boven een plattegrond van de stegen aan it Heecheien en Dringelstrjitte met de Klokmakkersstege. (Tweede midden onder)

De Klokmakkersstege, gezien vanaf de Dringelstrjitte. De linker en de foto daarboven zijn van © Rudy de Vries (1977) en de middelste en de rjochter binne fan © Gooitzen Bosma. (2016).

Foto’s boven: De Klokmakkersstege met Roel Zwarts en Marie Boerstra tijdens hun trouwdag op 2 april 1976. Midden: Een jonge Marie met haar heit en mem, Sake en Leentje, bij de karpers van Coopersburg. (Foto’s © Marie Zwarts-Boerstra.)

Marie Zwarts-Boerstra: Deze foto (boven) geeft een beeld van ongeveer 40 jaar terug (1975). De laatste drie huisjes waren toen van ons. (Sake, Leentje en dochter Marie Boerstra. Waar je een bordje op de gevel ziet op het middelste huisje, was al jaren van mijn vader. Dat bordje is van de Leeuwarder krant. Die bezorgde hij. Eerst een klokmaker later een Jamin winkel, nu zit er een kinderopvang. Het adres voor ons in de Klokmakersteeg was C 31. Mei tank oan © Marie Zwarts-Boerstra. Het huis links achter staat aan de Rakswâl.

Sake en Leentje Boerstra voor hun woning aan de Klokmakkersstege.

Opname van Leentje en Sake Boerstra uit film (1964) © Fries Film Archief

Foto’s boven: Mem Leentje met haar dochter Marie en buurjongetje Jan Akkerman. Rechts geven Marie en Jan elkaar een knuffel.

Boven twee afbeeldingen van de oude situatie oan de Dringelstrjitte met in het midden de Klokmakkersstege. Gedeelten uit oude prentbriefkaarten (ca.1920)

Boven: De Klokmakkersstege van de Trigreppelkant, vanaf de U.T. Silo. (© Hans J. Noppert, ca. 1995)

Foto boven: De achterkant van de Klokmakkersstege vanuit de Trigreppel.

Bovenstaande bericht van facebook en twee foto’s zijn van © Henk van der Woude.

Bovenstaand verhaal is één van de vele Akkrumer verhalen uit het boekwerkje © ‘Dogeneaten’ van Jacob Eijzenga.

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk