Jousterdykje

Jousterdykje

Sjoch ek Nije Skou

Jonker Vegelin van Claerbergen heeft erg zijn best gedaan om in betere verbinding tussen de Joure en Akkrum. In 1723/25 kwam de weg gereed, die al snel de Veglinswei werd genoemd. Eekhoff noemt de weg op zijn kaart van 1849 “De Hooge Dijk”; in het Floreencohier vind Bakker bij de boerderij nr. 6 de namen “de rijdweg naar Joure” en/of “de grindweg naar Joure”. In Akkrum werd de weg meestal de Jousterdyk genoemd. Sinds de overzet over het deel is opgedoekt, word deze bijna niet meer gebruikt. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).

Foto’s boven en onder 2008
Foto boven van Nije Skou is gemaakt by de “Melle Molen” bij de pont van van Keimpema op 2 september 2020. (Foto: @ my Drone).

Kijk ook op NIJE SKOU

Boven en onder foto’s van Google Streetview 2016.


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk