Jinshúzen

Jinshúzen

  “Jinshuzen, Jinshústerdiel”, -fjild,  

en “It Heechhout”.

Jinshuzen ligt ten noorden van de Terhernsterdyk, oostelijk van it Neardeel, dat op de Schotanuskaart als ‘Henshuysterdeel” aangeduid is. Fanuit dat water loopt een opvaart, de ”Wegsloot” volgens de kaarten, die naar de boerderijen gaat, is nu voor een groot gedeelte dichtgegroeid. voor de oorspronkelijke vijf boerdrijen zijn er nog maar twee overgebleven. Vanaf Meskenwier, liep eerder een voetpad door het land naar Jinshuzen, maar in 1856 werd in Kunstweg naar Terherne aangelegd, die bij Jinshuzen langs loopt. Bij de verklaring van het ontstaan van de naam zou gedacht kunnen worden aan de Friese waternaam ”Eme” of ”Eem”, hetgeen oorspronkelijk ”Eemshuizen” zou geweest kunnen zijn. Ook ”heen” of ”haen”in de betekenis van ”leechlân” zou toepaselijk zijn, maar het blijft raden. (Uit Toponymy fan Akkrum en Nes fan Merten Bakker. 1982).

Doarpsdichter Willem Jehannes Koopmans.

Oud slager, veekoopman én dorpsdichter Willem Johannes Koopmans (W.J.K.) kon lekker weg mijmeren als hij aan het “Hechhout” zat. (Tussen Akkrum en Terhorne). Voor hem was dat het mooiste plekje om zo aan nieuwe gedichten te komen. Hij mocht graag toeven aan het Heechhout, temidden van de wijde velden en aan het water, waar hij nieuwe inspiraties op deed. Het Heechhout is jammergenoeg in 1938 opgeruimd. (Lees hieronder 20-11-1937.)

Voor meer Heechhout > Dorpshistorie > Bruggen > Heechhout.


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk