Heechhout It

Heechhout It

Voorheen liep het voetpad naar Terherne met een ‘Set’ over het Neardeel, even verder dan Jinshúzen. In 1856 kwam de grindweg naar Terherne klaar en werd ‘it set’ vervangen door een zgn. Heechhout (Hooghout). Een paar iepen bomen zorgden voor de stoffering en zo ontstond er bij het bruggetje een schilderachtig hoekje, dat vaak door schilders en tekenaars vereeuwigd werd. Ook Willem Jehannes Koopmans wijde een voortreffelijk rijmstuk aan het idilllische plekje (‘Oan it Heechhout’). Evenwel, het bruggetje heeft een hoge tol moeten betalen aan het drukke verkeer. De weg werd verbreedt, de bomen gekapt en toen bleek dat het bruggetje erg bouwvallig werd, is deze in 1938 opgeruimd en is er een duiker onder de weg geplaatst. Maar nog altijd wordt de plek aangeduid met de naam ‘Heechhout’ ook al bestaat dat niet meer. (Uit “Toponymy van Akkrum en Nes” van Merten Bakker, 1982.

‘It Heechhout’ door Ids Wiersma.

Links de “plattegrond’ van It Heechhout.

Dorpsdichter Willem Jehannes Koopmans. (rechts)

Oud slager, veekoopman én dorpsdichter Willem Johannes Koopmans (W.J.K.) kon lekker weg mijmeren als hij aan het “Heechhout” zat. (Tussen Akkrum en Terhorne). Voor hem was dat het mooiste plekje om zo aan nieuwe gedichten te komen. Hij mocht graag toeven aan het Heechhout, temidden van de wijde velden en aan het water, waar hij nieuwe inspiraties op deed. Het Heechhout is jammergenoeg in 1938 opgeruimd. (Lees hieronder 20-11-1937.

Onderstaand komt het gedicht van Willem Jehannes Koopmans ‘Oan it Heechhout’ .

Boven: In 1938 is het Heechhout jammergenoeg gesloopt. Gelukkig hebben we de foto’s nog en de . . . herinneringen.
 
Wil u dit verhaal kunnen lezen? Klik dan HIER

Links op de foto: Het herstraten van It Heechhout door gemeente Utingeradeel:

Staand vlnr. oppermannen: ? en Pieter van Kalsbeek, daarvoor op de knieën vlnr; Eppie Dragstra, Sietze van der Heide met daarachter Siebe de Vos.

Boven en onder: Het Heechhout tussen Akkrum en Terherne. Foto © Google 2019).

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk