Heechfinne

Heechfinne

     De Heechfinne is één van de nieuwe straten in het oosten van Akkrum, en heeft zijn naam van de Naamgevingskommissie gekregen, omdat hier het land wat hoger lag dan de aangrenzende stukken. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).

Boven de plattegrond van de Heechfinne.
Foto boven Heechfinne ca. Jaren 1970. Henk de Vos:Het huis links, waarvan je alleen de heg ziet, is Heechfinne 5. was vroeger Tuindorp 30. Daar woonden eerst mijn Pake (Wobbe de Vos) en Beppe. Later, vanaf eind jaren 50, woonde daar inderdaad de familie Hendrik de Vos. Hendrik was de zoon van Wobbe. De familie woonde daarvoor op Tuindorp 46. Met Wobbe, kleinzoon dus van Pake Wobbe, die inderdaad op de lagere school een klas oversloeg, als oudste zoon. Wobbe leeft niet meer. Ik ben Henk de Vos, de tweede zoon”. Met dank aan Baukje van den Berg.
Op deze prachtige foto die gemaakt is aan Heechfinne 28 vier generaties op rij vlnr; Oerbeppe Grietje Goudemond, Mem Grietje Blom en Beppe Lamkje de Haan mei de lytse Tinie Blom op de arm. Foto van © Winnie de Haan, Purmerend. In de oorlog was er een gaarkeuken in de garage van de familie de Haan, heeft Winnie verteld.
Boven: Heechfinne 45 tm. 51 in 1964. (Foto: © Coos Kuindersma)
Boven: De eerste steen van de woningen van de woningbouw vereniging Midden Friesland. (steen zit in voorgevel van Heechfinne nr. 43.
Boven: Dhr. Kuindersma voor zijn woning op Heechfinne nummer 3.
Boven: Heechfinne gezien vanuit Nr. 3.
Deze foto is gemaakt bij ons in de kamer aan Heechfinne 1952/53. Mijn heit Siebe van Dam (8) gaf Friese les aan deze ploeg. 1. Hendrik van der Heide, 2. Mevr. Rosier, 3. Trienke van Dam-v.d. Sloep, 4. Geesje Pebesma, 5. uit Stobbegat, 6. Jan Pebesma, 7. Wietske Hendriks-Adamse, 8. Siebe van Dam, 9. Lummie van Dam-van Balen, 10. Feike Hoekstra, 11. Tinie de Jong, 12. Klaas van der Weg, 13. ?, 14. Gepke van der Woude-Hendriks, 15. Auke Rosier, 16. Dirkje Geertsma , 17. Pietie Geertsma en 18.?. (Foto: © Meintsje van Dam)
De garages en taxi’s van Taxibedrijf de Lang stonden achter de Heechfinne.
Boven: Heechfinne 13, schaatsenfabriek N.S.A. letter was dit in eigendom van Durk Bakker instalatiebedrijf. Nu (2019) is dit fan klusbedrijf Johannes Hiemstra.
Optocht Heechfinne, met vlnr: Frits Biegel, Koop van der Heide, Annie Biegel, Willem Bos, Gauke de Vries, Koen Klaren en ?, in de huifkar Meine van der Duim, menner Bauke de Boer.
Boven: De achterkant van de Heechfinne in 2000 vanuit de duiventil op de oude FCE schlachterij vlak voor deze werd afgebroken om ruimte te maken voor Boarnstee.(Foto © Remco Wierda)
Boven: Wateroverlast aan de Heechfinne. ca. 2016
Boven: Winter aan de Heechfinne. (Foto:© Baukje van der Berg)
Boven: 2008 (geboud 1930)

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk