Grytmanswei

Grytmanswei

eerst Raadhuisstraat.

In 1930 kocht de Gemeente Utingeradeel het kapitale woonhuis aan de Stasjonswei tegenover het stastion en bedoeld als Gemeentehuis. Dwars door de tuin werd in straat aangelegd naar de Feansterdyk, die men de naam Raadhuisstraat gaf. Voorheen woonde de burgemeester nog steeds in Aldeboarn, maar in 1959 stemde de raad, Akkrum als centrale plek residentie moest worden en werd op de hoek van de Raadhuisstraat en de Feansterdyk een huis voor de eerste burger van de gemeente geboud. Van der Molen zegt in zijn publikatie van 1957 (Fr. Plaatsnamen1 blz.10): De burgemeester krijgt strak zijn woning op de hoek van deze straat en gaat er dus alle dagen langs naar en van zijn werk in het gemeentehuis”. Het werd daarom in 1955 “Grytmanswei”. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982).

Boven de plattegrond van de Grytmanswei.
Boven: Boomplantdag in Akkrum. Aan de Raadhuisweg te Akkrum, de nieuwe verbindingsweg tussen de Rijksstraatweg en de Stationsstraat, hebben schoolkinderen bomen geplant. Hierboven de jeugd in actie. (Maart 1932). 
Raadhuisstraat, ca. 1945.
Grytmanswei ca. 1965.
Grytmanswei ca. 1965.
Rechts de Grytmanswei ca. 1932
Grytmanswei, wie weet wat en wanneer dit was? Meld het HIER
Boven: Bouw van de woning van J. de Vries aan de Grytmanswei yn 1934, met vlnr: Jan van Kampen, Richard Drost en Gerrit Rijpkema. Onder de bouwtekening van deze woning.

Ambtswoning Burgemeester Anker.

Rechtsboven: Bouwtekening van de ambtswoning (1957) voor Burgemeester Anker en zijn gezin. Rechts de woning is bijna klaar. De strater is nog bezig.

Links en boven: Ankers in het nieuws.
Boven: De tuin van de Ankers.

De Huishoudschool

Voor meer Huishoudschool zie Dorpshistorie > Onderwijs > Huishoudschool.

Onroerend goed


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk