Goattum

Goattum

Goattum

Buiten de dorpsgrens van Akkrum liggen nog een paar buurtschappen, zelfs in een andere gemeente, die toch op één of andere wijze met Akkrum hebben te maken en min of meer tot de omgeving gerekend kunnen worden.

Goattum ligt in Idaarderadeel, onder de rook van Grou. Toen in 1918 de weg Nes – Grou gereedkwam, werd ook de verbinding met Utingeradeel gemakkelijker, maar de boeren voelden zich Grousters. Het graven van het Margrietkanaal bracht daar evenwel  verandering in. Het sneed de verbinding met Grou af. Men zette eerst een pont over het kanaal in, maar de onderneming werd te kostbaar en de pont  werd opgedoekt, met het gevolg dat de kinderen nu in Akkrum naar school gaan en de post ook daaruit wordt bezorgd. (Uit ”Toponymy fan Akkrum en Nes” fan Merten Bakker. 1982).

Boven een plattegrond van buurtschap Goattum

De idealen van Thom de Groot

Thom de Groot geeft rondleiding en ontbijt tussen zijn koeien
© Friesland Post april 1999.
Foto’s © 2014
© Friesland Post april 1999.
Foto’s © 2014

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk