Gemaal Waterschap Leppedyk

Gemaal Waterschap Leppedyk

Gemaal Waterschap Leppedyk

Het stoomgemaal van Waterschap De Leppedyk (machinist Durk van der Mei, polderopzichter Jochem Jansma) bemaalde van 1919-1948 alle polderlanden tussen de Grou, Boarn, Mar, Ie, Douwe Tseardsrak en de Sylroede. Vanwege het nieuwe (Prinses Margriet) kanaal werd het vervangen door twee electrice gemalen. De schoorsteen in in 1950 verdwenen.

Voor het pas opgerichte waterschap De Leppedijk wordt een stoomgemaal gebouwd in het Nauwe Deel tussen Grou en Nes (bij Akkrum). Het gemaal is voorzien van een Stork-Stumpf gelijkstroommachine, de schroefpomp heeft een opbrengst van 100 m3 water per minuut bij 190 omwentelingen en een opvoerhoogte van 1,60 m. Vanwege de doorsnijding van het gebied door het Prinses Margrietkanaal wordt het gemaal omstreeks 1945 nutteloos. Aan weerszijden van het P.M.-kanaal worden dan elektrische gemalen gebouwd. Naar verluid is de schroefpomp bij de aanleg van de rijksweg A32 Leeuwarden-Heerenveen in de bodem weggezakt.

Links de plattegrond van de locatie van het gemaal van het Warterschap De Leppedyk (In rode cirkel) en zijn omgeving.

Voor meer/andere Friese stoomgemalen klik hier.

De Machinist op de foto is Durk van der Mei uit Grou
Bovenstaande foto werd gemaakt net voor de afbraak in 1995
Bovenstaande nieuwe woning van de familie Poorman

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk