Gearstalt it

Gearstalt it

Eerder ook wel . . .
. . . in de volksmond . . . (Los en Laadwal)

“De Opslach” was niet een officiële naam, maar een gebruikersnaam. Deze naam wordt dan ook niet besproken in “De toponymy fan Akkrum en Nes” van Merten Bakker. 1982.

De Opslach lag/ligt tegen het spoor, bij de spoorbrug. Eerder was er een schiphuis voor de tonnenpraam van de gemeente Utingeradeel. En er werden wel goederen opgeslagen. Ook was het een los- en laadplaats voor oa. van Woerden kazen. (Sjoch derfoar de foto (onder)van Fan Fryske Groun uit 1934) Het was een ligplaats voor boten die moesten wachten voor de spoorbrug. Sinterklaas wordt hier ook al heel lang ontvangen.

Gearstalt. Naar aanleiding van een prijsvraag van plaatselijk Belang Akkrum-Nes werd de naam “It Gearstalt”, bedacht door mevrouw Betty Zonneveld. Zij mocht het bordje met daarop de officiële naam daarom onthullen (2009). De naam ‘Gearstalt’ geldt voor zowel de oostzijde als de westzijde van de spoorbrug. Na de komst van de nieuwe spoorbrug en onderdoorgang van de autoweg (2007) wordt er ook wel grsproken van ”De Boulevard”.

Gevraagd uw idee voor naam promenade . . .
. . . spoorbug Akkrum. @ 2009
Vlnr: Aize Wijnstra (Pl. bel.), Betty Zonneveld, mevr. en Wopke van der Bij, (Pl. bel.) IJsbrand Zonneveld, schoonzoon en dochter Zonneveld en Marten Dijkstra, (Pl. bel). @ 12-12-2009.
De oude Opslag met skûtsjes met zand voor de wal. (ca. 1948)
Gemeentelijke opslag met spoorbrug en praam.
Gemeenteijke opslag met spoorbrug.(nov. 1980)
(Foto boven ca. 1930)
(© Fan Fryske Groun, 1934)
(Foto boven ca. 1960)

Voor meer klik op onderstaand naambordje ‘Opslach’


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk