De ‘Nije Haven’

De ‘Nije Haven’

De ‘Nije Haven’

       Een  deel van de “Trigreppel” werd “Nije Haven” genoemd.

(Bij veel mensen niet bekend).

De zogenoemde Nije Haven ligt aan het Heechein (naast Welgelegen), net als de Alde Haven uit de Trigreppel. In de quotisatie van 1726 van de kosten “wegens het repareren der Stalte met het vloeren van een steenen pad over de Rijdweg tot de stalte op het West of Hoogend, sijnde de gemeene opslag” zijn die kosten over alle bewoners van het westelijk dorpsdeel, die dus mee moesten betalen aan het onderhoud van de opslag en de haven. Sinds mensenheugenis wordt de haven niet meer gebruikt en ook de opslag aan het Heechein is vervallen. Wanneer de vaart gegraven is, heeft Bakker niet kunnen vinden, al is uit de naam wel op te maken, dat hij van jonger datum is dan de Alde Haven. Op de kaart fan Schotanus uit 1693 staat hij al aangegeven, maar dan zonder naam. (Uit Toponymy fan Akkrum en Nes fan Merten Bakker, 1982).

Links: Een plattegrond van de Nije Haven.

Tekening uit 1896 van de ‘Nije Haven’. (©  Delpher)

Foto boven: Een oude foto van de “Nije” haven van ongeveer 1932.
Foto boppe/boven: december 1967.
Foto boppe/boven: De “Nije” haven van rond 1975, vanaf de Trigreppelkant.
Foto boppe-boven. Met dank aan © Cobi Grossoo.

Links op de foto met Siebe Hylkema ca. 1958.


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk