De ‘Alde Haven’

De ‘Alde Haven’

De ‘Alde Haven’

Een  deel van de “Trigreppel” werd “Alde Haven” genoemd.

Bij veel mensen niet bekend. 

Waar thans het Leechein in Akkrum is, liep eerder een haven vanuit de Trigreppel naar de dorpsstraat, die ligplaats was voor turf- en aardappelschuiten en tijdens de kermis een mooi plekje voor de kermisschepen. Later werd deze niet meer gebruikt. De ene helft was al dichtgegroeid en dichtgegooid en de andere helft ging dezelfde kant op. Daarom vroegen omwonenden van de Alde Haven in 1885 om deze dicht te gooien hetgeen een jaar later werd uitgevoerd. (Uit ‘Toponymy fan Akkrum en Nes‘ fan Merten Bakker, 1982).

Bovenstaande afbeelding uit 1832

Links een plattegrond van de Ald Haven (blauw) zoals die geweest zou moeten zijn, aan het huidige Leechein.

Boppe-boven: Situatie Akkrum 1830, “De Alde Haven” midden-onder blauw ingekleurd.
Foto boven: Op deze lokatie moet de Alde Haven hebben gelegen. Op de voorgrond de Trigreppel met ‘omhoog’ it Leechein. Links School 3. (Ik heb het meest toepasselijke plaatje opgezocht).Onder: De advertenties in de Leeuwarder Courant van 10-11-1886, voor het dempen van de Alde Haven.

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk