Buurtschappen

Buurtschappen

Buurtschappen . . .

rondom Akkrum en Nes.

Rondom Akkrum en Nes zijn zo’n achttien Buurtschappen.

Het middeleeuwse begrip van de buurtschap verschilt hemelsbreed van de huidige “buurtschap”, dat voornamelijk een territoriale betekenis heeft. Het woord “buurtschap” verwijst naar een samenwerking van buren. De buren zijn de gezamenlijke inwoners van de buurtschap. Een buurtschap is in Nederland een kleine bewoonde plaats met een eigen naam en vaak zonder duidelijk middelpunt zoals een kerk of marktplein. Buurtschappen worden meestal op landkaarten aangegeven, maar zij zijn niet in de officiële staatkundige annalen of postcodeplaatsen als zelfstandige buurt of als dorp opgenomen. Vaak is dat omdat straatnamen en nummers hiervoor omschrijvend genoeg zouden zijn. Een buurtschap is een zeer kleine plaats, dat bestaat uit een verzameling van enkele huizen en/of boerderijen. In de volksmond wordt het ook wel denigrerend een ‘gat’ genoemd. De naam van een buurtschap wordt dan ook niet officieel door de staat als plaatsnaam erkend. Daarom zijn de borden niet blauw met witte letters, maar andersom.

Klik op één van onderstaande ‘buurtschappen’ om in de geschiedenis te duiken en te kunnen lezen wat er zoal bekend is van dit buurtschap.

Ziet u een handje met een wijzend vingertje, dan is deze geäctiveerd. Zoniet dan moet u nog even geduld hebben.


Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk