Appartementengebouw

Appartementengebouw

Appartenmentegebouw

Van School 3 naar appartementengebouw ‘d Ald Skoalle’

Van een school in volle glorie (ca. 1935) . . .
. . . naar een braak liggend stuk bouwterrein (september 2005).

Daarna komt er aktie om te (ver)bouwen. Allerearst is het Akkrumer Sjirk de Vries die wil verbouwen. Hij wil winkeltjes met daarboven woningen maken. Het plan word afgewezen. Dan komen er plannen om er een appartementengebouw neer te zetten. Dat lijkt er meer op, maar de Stifting Akkrum Ald en Nij tekend bezwaar tegen de hoogte van het gebouw.

Er is lang-en-breed gesproken, over wat er na de school moest gebeuren. Er waren meerdere plannen, maar uiteindelijk is het in appartementengebouw met twaalf woningen voor senioren (55+) geworden (in 2009).

Afbeelding boven; De plannen zoals Sjirk de Vries ze voor ogen had.

Links boven: © Mid Frieslander 1-4-1997.  
Rechts boven: © Leeuwarder Courant 23-4-1997.
Artikel boven: © Mid Frieslander 26-9-2006.    

Maquette

8 Foto’s rechtsboven en onder: In oktober 2005 wordt de maquette van het te bouwen appartementengebouw gepresenteerd en kon een ieder het bekijken.

Walbeschoeing

Foto’s boven: Een nieuwe walbeschoeiing voor de Trigreppel aan de Noordkant, (© augustus 2008). klik op de foto voor vergroting.

Palen boren.

Onder: De werkzaamheden van het boren van mortelschroefpalen voor het appartementengebouw wordt uitgevoerd door Kuipers Lemmer.

Bouwkraan

Foto bovenr: Het uitvouwen van de bouwkraan van Kielstra Drachten.

Bouwen

Boven: 6 x het bouwen van het appartementengebouw.

Opening

Foto boven: Wethouder Marjan Jager mag het naambordje “d’ Ald Skoalle” onthullen. (20 januari 2010).

Onder: De drie bedenkers  van de naam (de Jong, Nijdam en Mast)  worden beloond met een enveloppe met inhoud. (20 januari 2010).

Artikel boven © Mid Frieslander 23-2-2010.
Aan de achterkant van het gebouw, aan het binnenplein, is op de galerij een grote foto van de âld skoalle geprojecteerd. Foto boven, vlnr: Enkele van de eerste bewoners: Durkje Kuindersma, Eke Dijkstra, Klaasje van der Tuin, Marten van der Tuin en Jeltsje Smid.
 

Foto’s onder en boven: © Google Streetview (september 2010)

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk