AldSkouster Brêge

AldSkouster Brêge

Tot 1840 ging het verkeer over de Slachte naar de Griene dyk bij Ald Skou met een (grote) schouw en later waarschijnlijk met een pont. In 1829 kwam de Rykstrjitwei naar Leeuwarden gereed en kon het Rijk een brug over de Wjittering leggen, maar de stad Leeuwarden was, als eigenaar van de overzet, tegen. Dat heeft geduurd tot 1839, toen de herberg en overzet in particuliere handen overging en en het Rijk de zaak kon doorzetten. In 1840 was de Skousterbrege klaar en kon de overzet vevallen. In 1945 werd de brug door de Duitsers opgeblazen, om de Canadezen op te houden, maar die maakten nog dezelfde nacht een Baily-brug over de Wjittering voor tijdelijk gebruik. Toen kon het Rijk, de plannen die men had voor het omleggen van de weg, uitvoeren. De opritten waren, voor het uitbreken van de oorlog al aangelegd en zo kon men na de bevrijding haast achter het werk zetten en kwam, zo’n honderd meter westelijker de nieuwe brug -nogal wat hoger dan de oude- over de Wjittering te liggen.

Deze Klapbrug over de Wjittering heeft dienst gedaan van 1945-1951.
De foto is genomren vanaf de oprit van de nieuwe Aldskousterbrêge

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com

 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk