Ald Skou, WO 2

Ald Skou, WO 2

Boven: Het verhaal van Yge Damsma uit Jirnsum in de Mid Frieslander. April 2005. 60 jaar geleden

Boven: De eerste Canadees komt aan op Oude Schouw. Op de achtergrond ‘Hotel Oude Schouw’ waarvan bijna alle ruiten zijn gesneuveld, doordat de Duitsers de nabij gelegen brug op hadden geblazen.
Boven: De gevechtsdagen bij Oude schouw. Op de achtergrond fietsen met kussiebanden (massief rubber) en boven van achter het raam, (De meesten waren stuk), staat de heer Jacobus Kuindersma, hoetelier van Oude Schouw in die dagen.
Boven: De brug, deze hadden ze vijf keer laten springen. De Duitsers één maal en de opruimers vier maal
Boven: De brug van Oude Schouw wordt weer gemaakt! 15 april 1945. Foto via Yge Damstra
Boven: Met vereende krachten. De laatste persoon onder de boerderij links is Anne Beetstra.
Boven: De brug bij Oude Schouw werd 14 april ’s morgens om 7 uur opgeblazen. Na de bevrijding werd met vereende krachten gepoogd de brokstukken op te ruimen. Onder grote belangstelling van bewoners uit het nabij gelegen Jirnsum. (Foto van noordzijde van de Wjittering)
Boven: De visite van één van de Canadese bevrijders, bij een eerdere herdenking van de tweede wereld oorlog in 1980, met vlnr: Tjeerd Kuindersma, Jan Paulusma, George Dunlop en Anne Beetstra op Oude Schouw. (Met dank aan Oebele Beetstra).
Boven: Foto gemaakt in 1980, van George Dunlop met zijn maten die hem in 1945 met de praam over de Wjittering bij Oude Schouw hebben gezet.. Te weten Tseerd Kuindersma, Jan Paulusma en Anne Beetstra. (Foto via Yge Damstra)
Boven: Nog eens vlnr: Tseerd Kuindersma, George Dunlop, Anne Beetstra en Jan Paulusma.
De noodbrug van Oude Schouw. Een zgn. Bailey-brug, als vervanging voor de door oorlogsgeweld vernielde brug over de nieuwe Wetering bij Oude Schouw. Foto is gemaakt vlak na WO 2.
De twee helden van Crackstate, Gerlof de Wolf en Hindrik van der Kooi, die meer dan zestig gevangenen (Ook Akkrumers) uit ‘Crackstate’ hebben vrijgelaten.

Boven: Vrijstelling van Anne Beetstra van het inleveren aan hem toebehorend heerenrijwiel. 10 augustus 1942.

Screenshot

Heeft U nog herinneringen ??

Heeft u ook nog herinneringen uit overlevering? Wij zouden ze heel graag willen hebben op deze site, zodat anderen het ook kunnen lezen, hoe het er aan toe ging in de tweede wereld oorlog.

Heeft U nog vragen, op- of aanmerkingen over dit onderwerp, of een ander onderwerp of heeft u nog iets dat u met ons wilt delen. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Spreekt ons werk u aan, en wilt u ons ondersteunen? Donateur worden kunt al vanaf €8,50 per jaar. Zo kunnen wij ons ‘werk’ blijven doen en kunnen andere bezoekers er ook weer van genieten. Wij horen het graag. Alvast bedankt.

Stiftingakkrumaldennij@gmail.com


 - 
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
Frisian
 - 
fy
German
 - 
de
Portuguese
 - 
pt
Spanish
 - 
es
Ukrainian
 - 
uk